Chcete podporiť zdravie a pritom sa nevzdať svojho kávového rituálu? Vyskúšajte recept na zdravú kávu!
Začnite si pripravovať nápoj našich starých rodičov, ktorý dnes zažíva renesanciu!
Nápoj ktorý nás vráti do detstva, v ktorom nechýbali hrnčeky s ľudovým motívom, domáca bábovka a s láskou urobená káva, ktorú mohli piť aj malé deti, lebo je bezkofeínová, sa pripravuje z koreňa čakanky obecnej a poznáme ho pod názvom Cigorka. Ľudovo sa nazýva aj korenie svätého Petra.
V liečiteľstve sa jej pripsujú účinky na povzbudenie činnosti trávenia, odstraňuje zápchu a zvyšuje chuť do jedla. Chráni srdcovocievny systém, pretože znižuje krvný tlak a prečisťuje krv (cigória je močopudná). Upokojuje centrálny nervový systém, pomáha lepšie zaspať a posilňuje činnosť niektorých orgánov (pankreas, pečeň, pohlavné orgány).
Na prípravu 1 l lahodného nápoja s typicky kávinovou chuťou postačí už aj jedna lyžica tejto praženej zmesi, ktorú bežne kúpite v obchodoch. V Európe ju poznáme od 17. storočia. Jej mladšia sestra s menom Melta je už zmesou koreňa čakanky, cukrovej repy, jačmeňa a žita a má typickú chuť obilia a horkej čokolády a je výborná aj ako studený nápoj. Aj ona má priaznivý vplyv na trávenie, činnosť pečene, sleziny, žlčníka, ale i srdca.
Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je nápomocný pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zápche a nechutenstve Posilňuje imunitu, zbavuje stresu a pomáha pri sústredení. Melte by sa však mali vyhýbať ľudia s intoleranciou na lepok a celiatici, kvôli zložkám jačmeňa a žita.
Tí nech zostanú pri Cigórii...
Ak ich nekúpite v instatnej verzii je nutné obe kávoviny povariť. Dajú sa pripravovať samostane, ale je možné ich spolu aj kombinovať a tu je jeden odskúšaný recept:
- 4 smaltované hrnčeky /cca 1-1,5 l/ studenej vody
- 3 lyžice Melty
- 1 lyžica Cogórie
spolu varíme v hrnci do zovretia /pozor kávovina veľmi rýchlo vykypí a preto je nutná ostražitosť :)
Fajnšmekri, môžu tento postup ešte 2x zopakovať a nechať opakovane prevrieť.Odstavíme zo sporáka a precedíme cez sitko do čajníka alebo inej nádoby. Takto pripravenú kávu môžeme konzumovať 3 dni, kým si neuvaríme ďalšiu. Nám obyčajne vydrží len do ďalšieho rána...
Popíjame ju totiž celý deň z našich smaltovaných hrnčekov, dolievame si ju mliekom alebo jeho rastlinnou náhradou a už ju nesladíme, lebo jej chuť je mierne nasladlá. Ak ste cukroholici pokojne si ju však dochuťte medom alebo cukrom. Prípadne si ju môžete preliať do smaltovanej fľašky a nosiť so sebou.
Radi ku káve aj niečo zobkáte? Vyskúšajte k nej fantasický, šťavnatý makovo-jablkový koláč, ktorý si upečiete zo zmesi, ku ktorej pridáte už len dve ingrediencie. Obe alternatívy Melta aj Cigória sú vhodné aj pre tehotné ženy, deti a dojčiace matky, lebo neobsahujú žiadny kofeín.